CIRCULAIRE VERPAKKINGEN

Wij willen verantwoord omspringen met de middelen en hulpbronnen die onze planeet ter beschikking stelt. En we zetten onze wens dan ook om in actie, in concrete, positieve oplossingen die bijdragen aan de circulaire economie. De verpakking van onze lekkere zuivelproducten speelt hierin een cruciale rol. Wij zijn ons dan ook bewust van de uitdagingen die verpakking met zich meebrengt. De kwaliteit ervan is belangrijk maar nog zoveel belangrijker is voedselverspilling tegengaan en zo onze kostbare planeet zoveel mogelijk ontzien.

De gemakkelijkste weg is die van ‘produceren, gebruiken en weggooien’. Terecht dat bij dit lineair model vragen gesteld worden. We werken dan ook al geruime tijd met onze onderzoeks- en productontwikkelingsteams aan een overschakeling naar het circulaire model van ‘produceren, gebruiken, recycleren, hergebruiken’. Ons doel is verpakkingen ontwikkelen die in de economie blijven, die gerecycled en hergebruikt kunnen worden. 

Ons circulair model in drie stappen:

  • Elimineren van de verpakking die we niet nodig hebben. Essentiële verpakkingen zullen daarnaast 100% recyclebaar en herbruikbaar worden gemaakt.
  • Ervoor zorgen dat verpakkingen op lokaal niveau effectief worden gerecycleerd door middel van doeltreffende systemen voor het beheer van huishoudelijke verpakkingsafval en de consument bewuster maken van een correcte sortering. In België werken wij samen met Fost Plus, dat verantwoordelijk is voor de inzameling, sortering en recycling van huishoudelijke verpakkingen.
  • Vervuiling van de natuur vermijden: meer gerecycleerd plastic hergebruiken in onze verpakkingen om te vermijden dat we nieuwe hulpbronnen uit de natuur moeten aanspreken. Daarnaast zullen we ervoor zorgen dat de gebruikte materialen in het circuit blijven in plaats van in de natuur terecht te komen of te worden verbrand.

Maar naast recycling is het ook de bedoeling om de hoeveelheid nieuw plastic op de markt te verminderen. Dit zal gebeuren door nieuwe consumptiemodellen te onderzoeken (hergebruik, navulling, grote formaten...) die het mogelijk maken om verpakkingen te verminderen, overbodige verpakkingselementen te verwijderen en over te schakelen op andere materialen. 

Wist je dat...

Sinds 2022 is 93% van onze verpakkingsmaterialen recycleerbaar. Tegen het einde van 2025 willen we ervoor zorgen dat onze verpakkingen voor water, zuivel- en plantaardige producten en babyvoeding recyclebaar zijn. En we gaan een stapje verder. Tegen 2030 zullen we 30% minder verpakkingsmateriaal op basis van fossiele brandstoffen verbruiken door middel van vermindering, hergebruik en gerecycled materiaal.


Actimel-fles zonder etiket

De Actimel-flessen waren reeds recycleerbaar als ze in de blauwe vuilniszak werden gesorteerd, de etiketten waren dat echter niet. Door de etiketten te verwijderen, vermindert Actimel de hoeveelheid plastic die op de markt wordt gebracht en ook de recycleerbaarheid van het Actimel-assortiment verbetert.

Deze aanpassing is deel van een reeks acties die de duurzame ontwikkelingsstrategie van Actimel moet versterken. Alleen al in België leidt de vernieuwde verpakking tot een vermindering van 22 ton plastic en 159 ton CO2 per jaar* of een vermindering van 4,47% van de hoeveelheid plastic per Actimel flesje. Sinds de lancering, in 1994, heeft Actimel de hoeveelheid plastic van haar iconische flesje al met 40% verminderd. Voortaan zijn alle flessen identiek en de verschillende Actimel-smaken staan direct op het aluminium lidje. Ondanks deze verandering langs de buitenkant, blijven de typische Actimel-smaken ongewijzigd. Alleen de variant aardbei/banaan behoudt haar etiket zodat deze variant in het winkelrek gemakkelijk herkenbaar blijft voor gezinnen met kinderen.

*Op basis van de volumes van het volledige jaar 2023 voor Belux

SAMEN HET VERSCHIL MAKEN

Verpakkingen herontwerpen met het oog op circulariteit haalt niet veel uit als er geen doeltreffend, lokaal systeem is voor het beheer van verpakkingsafval dat zorgt voor de inzameling en recycling, het hergebruik of compostering ervan. In België staat Fost Plus, organisatie erkend door de overheid, in voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval.

RECYCLEER JIJ CORRECT?

Door bij je thuis te sorteren, help je mee aan een beter leefmilieu en een schonere planeet. Want dankzij jouw inspanningen kunnen we verpakkingen een nieuw leven geven. Zo hebben we minder nieuwe grondstoffen nodig, besparen we energie en stoten we minder CO2 uit. In de Blauwe Zak kunnen ook de yoghurtpotjes en flesjes gesorteerd worden.