Wat weet jij over yoghurt?
Yoghurt is een eeuwenoud product, gemaakt van gefermenteerde melk… en vooral heel erg lekker! Tijdens het fermentatieproces worden fermenten van natuurlijke oorsprong toegevoegd aan de melk. Die zorgen voor de specifieke smaak van yoghurt. Bovendien bevorderen ze de vertering van lactose in de yoghurt bij personen met een moeilijke lactose vertering. Yoghurt heeft ook heel wat voordelen voor jou. Benieuwd welke dat zijn? Neem dan verder een kijkje hieronder.
Magie van fermentatie
Je kan er niet omheen: gefermenteerde voeding is hot. Maar wist je dat het proces al eeuwenlang bestaat? Denk maar aan yoghurt, zuurkool, wijn en kaas… Allemaal producten die ontstaan door fermentatie. Ze zijn niet alleen lekker, maar hebben ook een heleboel voordelen.
Soorten yoghurt
Op ieder (yoghurt)potje past een dekseltje!
Yoghurt bestaat in allerlei kleuren en smaken. Natuur of gesuikerd. Gearomatiseerd of met fruit. Mager of vol. Vaste, roer- of drinkyoghurt. Voor elk wat wils! De textuur en smaak van je lievelingsyoghurt worden bepaald door heel wat factoren. We maken je alvast wegwijs.
De lange reis van yoghurt
Er zijn al sporen van yoghurtbereidingen gevonden die dateren tussen 10.000 en 5.000 jaar voor Christus! Doorheen de geschiedenis is yoghurt deel gaan uitmaken van verschillende traditionele eetgewoonten. En ook vandaag nog genieten we van deze smeuïge lekkernij.
Een toevallige ontdekking
Yoghurt, een uitvinding van de zuivelindustrie? Helemaal niet! Wist je dat de mens het al meer dan 6.000 jaar gebruikt? De eerste sporen gaan terug tot in Centraal-Azië. Dat zit zo… Herders deden hun melk in geitenleren zakken. Die hingen ze over de rug van hun kamelen. Na een lange tocht in de brandende zon fermenteerde de melk op natuurlijke wijze tot een dikke, zurige substantie. Door de continue verplaatsingen van die nomadenstammen geraakte yoghurt verspreid in alle windstreken.
Yogurmak
Yoghurt is trouwens een woord met Turkse roots. Al in de 9de eeuw kon je daar over ‘yogurmak’ horen praten, wat zoveel betekent als “de melk dikker maken". Dikker? Ja, om hem makkelijker te kunnen vervoeren en bewaren.
Koning François I brengt yoghurt naar Europa
Hoe het uiteindelijk in Europa belandde? Dankzij de Franse koning François I (die regeerde van 1515 tot aan zijn dood in 1547). Toen die te kampen had met ernstige diarree, raadde een Turkse arts hem aan een kuur met gefermenteerde schapenmelk te volgen om hem van zijn spijsverteringsproblemen te verlossen.
Geïnspireerd door de Nobelprijs Geneeskunde…
De Oekraïense bioloog en Nobelprijswinnaar* Elie Metchnikoff (1845-1916) onderzocht op het einde van de 19de eeuw of er een verband was tussen yoghurt en de hoge levensverwachting van bergbewoners in de Kaukasus en de Balkan. Zijn theorie? Veroudering wordt veroorzaakt door giftige bacteriën in de darmen. Melkzuur zou dus de levensduur kunnen verlengen. Hij deed ook onderzoek naar de gunstige effecten van yoghurt op darmstoornissen bij zuigelingen.
*Hij won de Nobelprijs Geneeskunde voor zijn werk over het immuunsysteem.
Yoghurt wordt voor het eerst verkocht via apotheken
Isaac Carasso was gefascineerd en geïnspireerd door het werk van Elie Metchnikoff. Net na de Eerste Wereldoorlog kampten heel wat kinderen met darmproblemen. In samenwerking met het Institut Pasteur wou Isaac daar iets aan doen. Hij begon een yoghurtfabriek in Barcelona en bood zijn producten aan in de plaatselijke apotheken, op aanbeveling van artsen. Het merk Danone was geboren!
Yoghurt vandaag!
Yoghurt is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze koelkast. Over de hele wereld wordt yoghurt erkend als onderdeel van een gevarieerde en evenwichtige voeding, onder meer dankzij zijn calciumgehalte. Het is hét product bij uitstek dat traditie koppelt aan vernieuwing. Yoghurt bestaat in zoveel varianten, dat iedereen zijn goesting vindt!
Voordelen van yoghurt
Puur genieten!
Yoghurt is met zijn smeuïge textuur puur genieten, in allerlei kleuren en smaken. Het is een veelzijdig product waarvan je kan smullen bij het ontbijt, als tussendoortje, tijdens je maaltijd of als dessert. Met zoveel variatie is het een makkie om elke dag je 2 à 3 aanbevolen porties zuivel te eten, zonder dat het saai wordt!
1.Partner voor een evenwichtige voeding
Volgens de Belgische voedingsaanbevelingen is yoghurt, en dan vooral natuuryoghurt, een voorbeeld van te consumeren melkproducten. Een gezonde levensstijl begint met een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon. En met voldoende lichaamsbeweging, natuurlijk.
2.Een goede nutritionele kwaliteit
Yoghurt draagt bij tot de inname van belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, eiwitten, vitamine B2 enz... Yoghurt is een erg voedzaam product, in verhouding tot het aantal calorieën die het bevat.
3.Een betere vertering van lactose
Er wordt geschat dat 5 tot 15 procent van de Belgische bevolking lactose-intolerantie is. Dit betekent dat je lichaam het moeilijker heeft om lactose (van nature aanwezige suiker in melk) af te breken. Maar dat betekent niet dat je helemaal geen melkproducten meer mag eten of drinken. Integendeel!
4.Een plaats in een duurzame voeding
In een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie in evenwicht, zodat we de planeet niet uitputten. Duurzame voeding omhelst dus veel meer dan alleen maar de CO2-impact van het productieproces. Ze moet ook gezond en voedingsrijk, economisch betaalbaar, cultureel aanvaardbaar en spaarzaam zijn voor de biodiversiteit en de ecosystemen.