Een plaats in een duurzame voeding
In een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie in evenwicht, zodat we de planeet niet uitputten. Duurzame voeding omhelst dus veel meer dan alleen maar de CO2-impact van het productieproces. Ze moet ook veel voedingsstoffen bevatten, economisch betaalbaar en cultureel aanvaardbaar zijn en de natuurlijke hulpbronnen en het milieu respecteren. Een kleine footprint heeft met andere woorden weinig nut als het voedsel een minimale voedingswaarde heeft.
Passen melkproducten in een duurzame voeding?
Ja! Ze hebben een grotere CO2-voetafdruk per calorieën dan granen, oliën en snoep, maar dat compenseren ze met hun voedingswaarde. Studies hebben aangetoond dat zuivel de sleutel kan zijn tot het bereiken van een broodnodig evenwicht tussen de milieuvoordelen en de voedingswaarde in een duurzaam dieet. De NDCI-index (Nutrient Density to Climate Impact) vergelijkt de voedingswaarden van producten met hun klimaateffecten. En die verhouding zit voor melkproducten, inclusief yoghurt, heel goed!
Dankzij zijn uitstekende nutritionele waarde en betaalbare prijs, en rekening houdend met zijn milieu-impact, verdient yoghurt zeker zijn plaats in een duurzame voeding.