Niet alle suikers zijn hetzelfde
In elke yoghurt zit lactose, de suiker die van nature aanwezig is in melk. In onze natuuryoghurts zit enkel lactose en geen toegevoegde suiker. Aan fruityoghurts voegen we een fruitbereiding toe. Die bevat de natuurlijke suiker uit het fruit (zoals fructose) maar soms ook toegevoegde suiker. Onder de noemer van toegevoegde suiker valt ook honing, siropen, geconcentreerde fruitsappen, vruchtenbereidingen (al of niet gesuikerd).
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan maximaal 10% van onze totale dagelijkse energie-inname te halen uit toegevoegde suikers. Voor een doorsnee volwassene die zo’n 2000 kcal nodig heeft, komt dat neer op maximaal 50 gram toegevoegde suiker per dag. Suikers die van nature aanwezig zijn in vers fruit, groenten en melk (lactose) vallen hier niet onder.
Zo klaar als een klontje
Zowel toegevoegde suikers als suikers die van nature aanwezig zijn, moeten volgens de Europese Voedingsregelgeving als ‘suiker’ op het etiket van voedingsmiddelen vermeld staan. Maar hoe weet je nu hoeveel toegevoegde suiker er in een product zit? Simpel: trek gewoon de hoeveelheid lactose af van de totale hoeveelheid vermelde suikers. Gemiddeld is de hoeveelheid lactose 4 à 6 gr per 100 gr.
Minder suikers in onze producten
We werken reeds lange tijd aan het verbeteren van de nutritionele samenstelling van onze producten. Op die manier zijn we er reeds in geslaagd om het gehalte aan toegevoegde suikers in onze verse melkproducten in België voor de periode 2012-2016 met 4,9% terug te dringen. Klik hier om meer te weten rond het engagement.